• English
  • Deutsch
  • Magyar
  • Pincészetünk
  • Boraink
  • Technológia
  • Kapcsolat
Nincs bejelentkezve Belépés

Miért Bio

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

Amit eddig leírtunk, az általában igaz a vörösborokra. Pincészetünk azonban fentieken túlmenően különleges súlyt fektet a megtermelt szőlő és az ebből készített bor BIO minőségére. Miért fontos ez.

Az elmúlt ötven évben a termelékenység növelése minden, új terméket előállító technológia kulcskérdése volt. Csak az utolsó tíz évben derült ki, hogy a mezőgazdaságban ennek súlyos árát kellett megfizetni. Ugyanis a növény gyökere a földből egy adott mennyiségű tápanyagot tud felvenni. Ha most egy tőke szőlőn tíz fürtöt hagyunk beérni, az adott (és korlátozott mennyiségű) tápanyag 10 fürt szőlőben fog eloszlani, és azt sem egyenletesen teszi.  Ennek megfelelően a több fürt szőlő, alacsonyabb beltartalmú lesz és a belőlük előállított bor minősége is gyengébb.

Ha viszont a tőke tövétől távolabb eső fürtöket az érés előtt eltávolítjuk, a megadott tápanyag mennyiség kevesebb, de tartalmasabb fürtöt eredményez. És a miután a biotechnológiánál nincs mód a tápanyagbevitel műtrágyás kiegészítésére (mint ahogy a kártevők vegyszeres irtására sem) tehát az amúgy is csökkentett termelést még megvédeni is sokkal nehezebb. A termelő tehát választhat: vagy több szőlőt és bort állít elő gyengébb minőségben, vagy kevesebbet, de jót. Pincészetünk ez utóbbi változat mellett döntött és ez jól érzékelhető a minőségünkön is.