• English
  • Deutsch
  • Magyar
  • Pincészetünk
  • Boraink
  • Technológia
  • Kapcsolat
Nincs bejelentkezve Belépés

Egészségére!

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

Évszázadokon keresztül ezzel koccintottak és kívántak jót egymásnak a borivók. A magyar nyelv jellegzetessége, hogy pontosan a lényegre mutat, mint ez a köszöntő is. Ugyanis a mértékletes borivás valóban jelentősen hozzájárulhat az egészség fenntartásához.

Manapság jött divatba annak vizsgálata, hogy miként lehet meghosszabbítani az ember életét. Ennek kapcsán tanulmányok készültek arról, hogy mely vidékeken található a legtöbb 100 évnél idősebb ember. És lássatok csodát: e területek legtöbbje valamilyen vörösbor termelő régió, ahol a bor mellett sok olajos mag, sajt, zöldség és gyümölcs terem és fogy el.  Hazánkban 2009-ben jelent meg Roger Corder Bordiéta című könyve, amely a bor hatásainak vizsgálatából szűr le messzemenő következtetéseket és ajánlja az úgynevezett mediterrán étrendre való átállást. Ez a könyv mintegy összefoglalja az elmúlt 3-4 évnek a vörösbor egészségjavító és megőrző hatásairól készült számos tanulmányt és vizsgálati jelentést, statisztikát. Mi is maradjunk inkább csak a bornál.

30-40 évvel ezelőtt a hivatalos orvoslás azt állította, hogy még a legkisebb mértékű de rendszeres alkoholfogyasztás megalapozza a máj megbetegedését, az agyműködés csökkenését és a test leépülését. Ehhez képest vidéken nyaralva, a házinéni, mint rendkívül rosszul evő gyereknek, minden étkezés előtt adott kb 3 cl-t a ház (ma