Kereskedő pénzt. Illegális bennfentes tőzsdei kereskedés fogalma


Létrehozva: Rögtön az elején célszerű tisztázni, hogy a bennfentes tőzsdei kereskedésnek létezik legális, illetve illegális módja. Alapvetően a bennfentes kereskedés szó hallatán mindenki az illegális bennfentes tőzsdei kereskedésre gondolok. A magyar nyelvhasználatban a bennfentes kereskedéshez a negatív jelző társul, ugyanakkor az amerikai szóhasználatban az "insider trading" kifejezés utalhat legális, vagy illegális bennfentes kereskedésre is.

A tőzsdézés alapjai téma mellett már érintettünk számos fontos tényezőt a tőzsdei kereskedéssel, részvényekkel, árupiaccal kapcsolatban, ezeket a bejegyzéseket itt találodilletve érdemes lehet a hírlevelünkre is feliratkoznodígy értesítést tudunk küldeni az új bejegyzésekkel kapcsolatban.

kereskedő pénzt

Ezen túl pedig hírlevél olvasóink egy 15 órás előadás tőzsde, részvények témában sorozathoz is hozzáférhetnek. Nézzük akkor a részleteket. Illegális bennfentes tőzsdei kereskedés fogalma Illegális bennfentes kereskedésről beszélünk akkor, ha a társaság nem publikus, más befektetők által nem ismert tényezője, információja alapján történik a kereskedés.

Bejegyzés navigáció

Az illegális bennfentes kereskedő általában a társaságnál dolgozó vagy azzal kapcsolatban levő személytől szerez olyan nem publikus információt, amelyre alapozva vásárol, vagy elad részvényeket.

Mivel ezeket az információkat még nem kereskedő pénzt nyilvánosságra, ezért a többi befektetőhöz képeset törvénytelen előnyre tett szert a bennfentes kereskedő. Ezekkel a gondolatokkal le is zárnám az illegális bennfentes kereskedés témakörét, és cikkünk hátralevő részében azzal foglalkozunk, hogy mit is jelent a legális bennfentes kereskedés, és hogyan hasznosíthatjuk ezeket az adatokat a saját kereskedéseink, befektetéseink során.

Ezeket a tőzsdei tranzakciókat ugyanis be kell jelentenie a vezető pozícióban levő személyeknek.

Általában az ismert vállalatok esetében a gazdasági portálok hírei közé is bekerülnek ezek az kereskedő pénzt. A tengerentúli, amerikai  piacokon folyamatosan nyomon tudjuk követni a tőzsdén jegyzett társaságot részvényeit érintő bennfentes kereskedést.

kereskedő pénzt

Kereskedő pénzt pontosan közzétételre kerül, hogy ki, milyen beosztásban, mekkora mennyiségű részvényt vett, vagy adott el. Milyen következtetések vonhatók le a bennfentes kereskedésről a tőzsdén? Általánosságban elmondható, hogy egy bennfentes tranzakció mögött számtalan ok állhat, így tehát nem tudhatjuk biztosan, hogy a vezető beosztású személy részvényeladásait mi indukálta.

Ugyanez igaz a részvény vásárlásokra, ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy a piaci szereplők figyelik ezeket az információkat, és egy-egy nagybefektető megjelenése egy vállalatnál a kisbefektetőket is odavonzza a tőzsdére.

Tévhit: 72 órás visszafizetési garancia | Magyar Nemzet

Tipikus példája ennek az ismert, nagybefektetők például Warren Buffett vásárlásai, melyeket nagyon sok kisbefektető is követ. Minden esetben azonban érdemes megnézni a bennfentes tőzsdei kereskedés méretét, illetve azt is, hogy a bennfentes kereskedőnek mekkora részvénycsomagja maradt.

Ahhoz, hogy ezeket az adatokat megismerjük, és értékeljük két adatbázist fogunk használni. Az egyik az openinsder. Bennfentes tőzsdei kereskedéssel kapcsolatos adatok az openinsider. A Latest Insider Trading All filings menüpontot kiválasztva listát kapunk az összes bejelentett bennfentes kereskedésről, időrendben. Ezt a menüpontot csak abban az esetben érdemes figyelni, ha rendszeresen kereskedő pénzt a piacon a bennfentes személyek tranzakcióit.

Tájékoztató a forintbankjegyek és -érmék elfogadási szabályairól

Ez utóbbi opciót érdemes figyelnünk, akkor ha kifejezetten a nagy értékű tranzakciókat, eladásokat figyeljük. A ezer dollárnál nagyobb összegű bennfentes kereskedések listázása A fenti lekérdezések kiválasztásával egy részletes táblázatot kapunk az aktuális kereskedésekről.

Az alábbi táblázat fontosabb paramétereinek értelmezése: Filling Date: a tőzsdei bennfentes kereskedés bejelentésének időpontja Trade Date: a tőzsde bennfentes kereskedés dátuma Ticker: a vállalat tickerje Insider Name: a bennfentes tőzsdei kereskedő neve Insider Title: a kereskedő beosztása. Fontos mutató, mivel ez utal arra, hogy a birtokolt részvények mekkora hányadát adja el a kereskedő.

Vétel esetén is fontos mutató, mivel a kereskedő pénzt növekedését is mutatja. Value Traded: a kereskedés értéke dollárban Nagybefektetők, bennfentes kereskedők követése a finviz. Nekik lehet hasznos a fenti módszerrel az összes bennfentes kereskedés lekérdezése, és nyomon követése.

A nagybefektetők tranzakcióit az általam már többször bemutatott finviz. Az openinsider.

kereskedő pénzt

Ez utóbbi szűrési feltétellel tudjuk tehát a nagybefektetők tranzakcióit követni. Itt is érdemes odafigyleni arra, kereskedő pénzt mennyi részvényt vett, vagy adott el a befektető, amit a Shares és Value oszlopban láthatunk, illetve kereskedő pénzt Shares Total oszlopban a tranzakciót követő részvényszám lesz látható.

A fenti három lekérdezés közül bármelyiket választjuk, a táblázat alján találni fogunk egy open in screener hivatkozást, melyre kattintva megnyílik az érintett részvények grafikonja és fontosabb adatai.

A fentiek mellett sokkal gyakoribb az az eset a tőzsdei kereskedők körében, hogy egy meghatározott részvény megvásárlását követően szeretnénk kereskedő pénzt követni a bennfentes tranzakciókat. Illetve lehetőségünk van arra is, hogy még a részvény megvásárlása előtt megnézzük a bennfentes tranzakciókat, azok arányának változását, melyből további következtetések vonhatók le. Cikkünk második részében ezekkel a lehetőségekkel fogunk foglalkozni. A gyakorlatban tehát, amikor egy részvény megvásárlása mellett döntünk, több szempontot is megvizsgálunk.

További hasznos információt adhat számunkra a kiválasztott részvény esetében a bennfentesek lépései. Bennfentes kereskedők követése egyedi részvények esetén Ha tehát már megvan a kiválasztott részvény, mellyel foglalkozni szeretnék, akkor nincs szükség arra, hogy a cikkünk első részében levő listákat végig nézzük. Egész egyszerűen kérjük le a részvény adatait az openinsider.

Ehhez annyit kell tennünk, hogy a vállalat tickerjét, vagy nevét beírjuk a fenti weboldal főmenüjében látható Enter Symbols mezőbe lásd alábbi képmajd a "Go" gombra kattintunk. Ezt követően a megjelenő táblázatban már csak a megadott részvényre vonatkozó tőzsdei kereskedések jelennek meg.

Miért jó részt venni tőzsde tanfolyamokon?

A táblázat sorainak értelmezése megegyezik a cikkünk első részében tárgyaltakkal. Bennfentes tőzsdei kereskedők követése a finviz.

kereskedő pénzt

Ha megnyitottuk a finviz. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb az Insider Own aránya, annál nagyobb a részvény tőzsdei kereskedésével kapcsolatos kockázat.

kereskedő pénzt

Insider Trans: nagyon hasznos mutató, amely azt mutatja, hogy az elmúlt hat hónapban, hogyan változott a bennfentesek, és kereskedő pénzt részvény aránya. A fenti mutató követése azért is hasznos, mert mindössze ezzel az egyetlen adattal követni tudjuk a bennfentes kereskedések összességét. Nincs szükség tehát arra, hogy a bennfentes kötések listáját alaposan átnézzük, mert ebből az adatból is információhoz juthatunk. A negatív százalék a bennfentesek pozíciójának csökkenését jelenti, a pozitív pedig a növekedést.

Ugyanis a vállalat egészéhez nézve jelentéktelen összegről van szó.

Mire figyeljünk a játékpénzzel történő kereskedés során, szabályok

Nagyobb, magasabb arányok esetén a bennfentes tőzsdei kereskedők részvény pozíciónak leépítése gyakran az árfolyam megtorpanását is maga után vonja. Példaként megemlíteném a Micron Technology társaságot, melyet külföldi és magyar brókercégek ajánlóiban is olvashattunk az utóbbi időben.

A finviz. Inst Own: Intézményi befektetők tulajdonrésze. Azaz azt mutatja meg, hogy pénzintézetek, brókercégek, alapkezelők, hedge fund-ok mekkora tulajdoni hányaddal rendelkeznek együttesen.

kereskedő pénzt

Kereskedő pénzt esetekben érdemes figyelni az Inst Trans mutatót is. Inst Trans: Ez az érték azt mutatja meg, hogy az intézményi befektetők tulajdoni része, hogyan változott az elmúlt három hónapban. Pozitív százalékos érték azt jelenti, hogy az intézményi befektetők vették a részvényt az elmúlt három hónapban, negatív érték pedig azt mutatja, hogy adták a részvényeket az intézményi kereskedők a tőzsdén. Mivel az intézményi befektetők nagy pozíciókat mozgatnak, ezért ezeknek a cégeknek a lépései jelentős hatást gyakorolnak a részvény árfolyamára.

Éppen a fentiek miatt célszerű már megnyitott pozíciók esetében is figyelni a fenti mutatókat, azaz a bennfentes és az intézményi befektetők pozíciónak változását.