Jó többletjövedelem


jó többletjövedelem

A kutatók a növények vízigényét, a talajadottságokat és a vízkészleteket vették számba, majd számszerűsítették, hogy az elméletileg öntözésbe vonható területen mennyibe kerülne a beruházás, ha megvalósulna. A tanulmány készítői minden fontos kultúrában számba vették, hogy mekkora területe öntözött jelenleg és mekkora lenne öntözésbe vonható.

jó többletjövedelem

Eszerint az árukukoricából is ezer hektáron lehetne megvalósítani a mesterséges vízutánpótlást. A szójatermő területeken viszont mindössze 8,5 ezer hektárral bővíthető az öntözött rész.

Lánykérés 2015.07.04. SZTE-ÁOK Diplomaosztó

A jó többletjövedelem szántóterületet tekintve elméletben egy millió hektárig lehetne emelni az öntözött területet, míg zöldségfélék esetén bő jó többletjövedelem ezer hektárról, gyümölcsösök esetén pedig mintegy 57 ezer hektárról van szó. A kutatók leszögezték, hogy valójában csak ott gazdaságos az öntözés vetésforgó és 1×1 kilométeres egységre vetítveahol az öntözhető területek jó talajtani és kedvező domborzati adottságokkal rendelkeznek, különös tekintettel a legjobb földminőségű löszhátakra Békés-Csanádi- Hajdúsági- Mezőföldi- és Észak-Bácskai-löszhát.

helyesen.hu/elválasztás

Ha valamennyi megfelelő részen megvalósulna a beruházás, akkor az az árukukorica esetében —, a búza esetében — milliárd forintba kerülne. Hatására az árukukorica össztermése 1,4 millió tonnával, a búzáé 0,4 millió tonnával bővülne.

jó többletjövedelem

A kutatók kiszámolták a beruházás 10 éves megtérülési időszakára eső többletjövedelmet is kultúránként. Természetesen kultúránként nagyon másként alakulnak a számok.

jó többletjövedelem

A csemegekukorica hektáronként 1,2 millió forintos többletbevétellel hálálja meg a ráfordítást, a szója azonban képtelen ledolgozni a beruházási költséget 10 év alatt, és hektáronként ezer forintos mínuszt produkál.

A paradicsom ellenben 36 millió forint extrajövedelmet is képes hozni az öntözés hatására.

jó többletjövedelem